Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας
Παιδικού Σταθμού
- Εισαγωγικά
Με τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της εκπαιδευτικής μας δομής «La Petite ecole -Το μικρό σχολείο», που συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νόμου 682/77,(ΦΕΚ 244/1977),σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του Ν.4713/2020 «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», (ΦΕΚ 147/29 Ιουλίου 2020), επιδιώκεται η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών σε θέματα Λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας . Τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου μας θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών και αφού τον αποδεχθούν, να κάνουν την εγγραφή.
- Επωνυμία
Η εκπαιδευτική μας δομή αποτελείται από: Παιδικό σταθμό , Νηπιαγωγείο Ν1 & Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο Ν2. Τα Νηπιαγωγεία μας έχουν πάρει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με διακριτικό τίτλο: «La petite ecole- Το μικρό σχολείο »,ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ .
- Στοιχεία του Ιδ. Παιδικού Σταθμού «La Petite Ecole -Το μικρό σχολείο»:
Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός: «La Petite Ecole – Το μικρό σχολείο»
Αριθμός άδειας ίδρυσης: 9647/ Νομαρχία Αθηνών
Ιδιοκτήτης του Παιδικού Σταθμού: Φραγκούλη Χριστίνα- Χρυσούλα
Διεύθυνση : Πλατεία Μανδηλαρά 5 & Παρθενώνος 1, Ηράκλειο Αττικής , Τ.Κ : 14121
Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 2102710903 , FAX :2102710903
Ηλεκτρονική διεύθυνση: lapetiteecoleinfo@gmail.com
- Οργάνωση & λειτουργία του «La Petite Ecole – Το μικρό σχολείο»
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Τα Εκπαιδευτήρια «La petite ecole-Το μικρό σχολείο» περιλαμβάνουν Παιδικό Σταθμό και Νηπιαγωγείο. Για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του προγράμματος του εκπαιδευτηρίου μας έχει ενισχυθεί και ενδυναμωθεί η διδασκαλία όλων των τομέων του Αναλυτικού Προγράμματος με έμφαση στην εξοικείωση των μαθητών μας με τις ξένες γλώσσες, αλλά και με άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως αγωγή υγείας, κηπουρική, μαγειρική, πρόγραμμα ενσυναίσθησης. Επιπρόσθετα, το σχολικό πρόγραμμα του Παιδικού μας Σταθμού μας έχει εμπλουτιστεί με εκπαιδευτικές επισκέψεις, με ψυχαγωγικές και μορφωτικές δραστηριότητες και με εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου, τις οποίες το Σχολείο μας θεωρεί αναπόσπαστο μέρος του παιδαγωγικού και μορφωτικού έργου του. Επιπρόσθετα, οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ιδεών των παιδιών και κειμένων των εκπαιδευτικών.
- Ίδρυση – Σκοπός
5.1. ΙΔΡΥΣΗ
Ο παιδικός μας σταθμός «La petite ecole-Το μικρό σχολείο», ιδρύθηκε με την με αριθμό 9647 Απόφαση άδειας ίδρυσης Νομαρχία Αθηνών το έτος 2013.
5.2. ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του Παιδικού μας σταθμού «La petite ecole -Το μικρό σχολείο», σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως φορέας μάθησης και κοινωνικοποίησης του παιδιού, εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα. Σύμφωνα με το άρθρο 3, του Ν. 1566/1985 το Νηπιαγωγείο βοηθά τα νήπια «να καλλιεργούν τις αισθήσεις τους, να οργανώνουν τις πράξεις τους, κινητικές και νοητικές, να εμπλουτίζουν και να οργανώνουν τις εμπειρίες τους, από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, ελεύθερα και αβίαστα, να αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και έκφρασης, με σύμβολα γενικά και ιδιαίτερα, στους τομείς της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Αισθητικής». Επιπρόσθετα, το «La petite ecole -Το μικρό σχολείο», επιδιώκει το σεβασμό της προσωπικότητας του παιδιού, την ικανοποίηση των φυσικών και ψυχικών του αναγκών και το σεβασμό στις ατομικές του διαφορές, μέσα σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον στο οποία κυριαρχεί η χαρά, το παιχνίδι, η δημιουργία και η καθοδηγούμενη ελευθερία.
- Το Πρόγραμμα του Παιδικού σταθμού
Το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού μας «La petite ecole -Το μικρό σχολείο», μέσα απ’ όλες τις παρεχόμενες δραστηριότητες έχει σαν βασικό σκοπό το παιδί, με οριοθετημένη για κάθε ηλικία κατεύθυνση και με βιωματικό τρόπο να παρέχει εκπαιδευτικό έργο με βάση την διανοητική ηλικία του κάθε παιδιού. Προσεγγίζει με απλό τρόπο, όσα προβλέπει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι εμπλουτισμένο επιπλέον δραστηριότητες: όπως Θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, βιωματικές δραστηριότητες, κουκλοθέατρο, μουσική αγωγή, ψυχοκινητική αγωγή, χρήση Η/Υ, παιδαγωγικά παιχνίδια με τη χρήση διαδραστικού πίνακα. Η επεξεργασία των γνωστικών αντικειμένων γίνεται βιωματικά, ενεργητικά και διαθεματικά με συνδυαστική χρήση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας με άμεσες μορφές διδασκαλίας, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το Δ.Ε.Π.Π.Σ. Η συνεργατική μάθηση είναι μια μορφή οργάνωσης του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, ένα σύστημα μεθόδων μάθησης, που επιτρέπει σε μικρές, ανομοιογενείς ομάδες παιδιών να επιτύχουν κοινούς στόχους και, καθώς εργάζονται μαζί, βελτιστοποιείται τόσο η μάθηση του καθενός, όσο και όλων των μελών της ομάδας. Προωθείται μέσα από τη διαθεματικότητα και τα σχέδια εργασίας (project), όπου τα παιδιά προσεγγίζουν την γνώση ολιστικά. Οι σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι, το πλούσιο εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό, καθώς και η χρήση βοηθητικών μέσων διδασκαλίας και τεχνολογιών συμβάλλουν στην προώθηση της βιωματικής μάθησης και δημιουργικότητας των παιδιών. Όλα τα αναλώσιμα υλικά (χαρτιά, χαρτόνια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, νερομπογιές, πλαστελίνες, ψαλίδια, κόλλες, κ.α.) που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους διατίθενται, εξ ολοκλήρου, από την εκπαιδευτική μας δομή. Το παιδαγωγικό και άλλο εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει σε κάθε τμήμα του επαρκεί πλήρως για την εκπαίδευση και την απασχόληση των παιδιών.
6.1. ΕΟΡΤΕΣ- ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς το Νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό τις εξής ημέρες :
6.2. Σάββατο και Κυριακή & Επίσημες Αργίες
- 1η – 31 Αυγούστου – 28η Οκτωβρίου ( Εθνική επέτειος)
- 25 – 26 Δεκεμβρίου ( Χριστούγεννα) – 31- 1 Ιανουαρίου ( Πρωτοχρονιά)
- Θεοφάνια – Καθαρή Δευτέρα
- 25η Μαρτίου( Εθνική επέτειος) – Μεγάλη Πέμπτη- Δευτέρα του Πάσχα
- 1η Μαΐου ( Πρωτομαγιά) – Αγίου Πνεύματος
6.3. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι εκδηλώσεις και γιορτές στο σχολείο μας οργανώνονται είτε με την ευκαιρία μια γιορτής (π.χ. η γιορτή των Χριστουγέννων) είτε ενός σημαντικού για τη σχολική ζωή γεγονότος (π.χ. η γιορτή για το τέλος της χρονιάς). Η προετοιμασία των γιορτών δεν είναι αποκομμένη από την καθημερινή παιδαγωγική εργασία στον παιδικό σταθμό, αντίθετα αποτελεί μέρος και συνέχειά της. Κατά την προετοιμασία των εορτών η έμφαση δίνεται στη διαδικασία, κατά την οποία ενεργοποιείται και διατηρείται το ενδιαφέρον το παιδιών. Παράλληλα, δίνονται στους μαθητές μας ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση και ενίσχυση της αυτοεικόνας τους με στόχο το τελικό αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα τους.
6.4. ΓΙΟΡΤΕΣ – ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Κάθε παιδί, αν θέλει μπορεί να εορτάσει τα γενέθλια ή την ονομαστική του εορτή στην τάξη, μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες του ανά τμήμα, χωρίς την παρουσία γονέων. Μπορεί σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση να φέρει χειροποίητο κέικ γενεθλίων ή ατομικά κεράσματα συσκευασμένα ή να αναλάβει την παρασκευή η μαγείρισσα του εκπαιδευτηρίου μας. Επιτρέπεται να φέρει μικρά δώρα ή αναμνηστικά, για να τα προσφέρει στα άλλα παιδιά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Επειδή την ημέρα που το παιδί σας εορτάζει τα γενέθλια του, μπορεί ο παιδικός σταθμός να έχει προγραμματίσει εκδήλωση, η οποία δεν μπορεί να αναβληθεί, παρακαλούμε να επικοινωνείτε οπωσδήποτε τηλεφωνικά με την γραμματεία του σχολείου μερικές ημέρες πριν, για να ορίσετε μαζί της την ημέρα που θα εορτάσει το παιδί σας τα γενέθλια.
Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς προβλέπεται η οργάνωση αθλητικών, μουσικών και άλλων εκδηλώσεων, που είναι απλές, καλά επιλεγμένες και εντάσσονται στην όλη εργασία του σχολείου.
- Σχολικό – Διδακτικό έτος – Έναρξη Μαθημάτων
7.1. ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ- ΤΡΙΜΗΝΑ
Η διάρκεια του σχολικού και διδακτικού έτους, καθώς και οι αργίες αναφέρονται αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας μας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το διδακτικό μας έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους.
7.2. ΤΡΙΜΗΝΑ
Η διάρκεια του διδακτικού έτους του Παιδικού μας σταθμού χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα:
α) Α΄ Τρίμηνο: από 1 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου
β) Β΄ Τρίμηνο: από 30 Δεκεμβρίου – 30 Μαρτίου
γ) Γ΄ Τρίμηνο: από 30 Μαρτίου – 31 Ιουλίου
Στο τέλος κάθε τριμήνου θα δίνονται ενδεικτικές περιγραφικές αξιολογήσεις για την πρόοδο και εξέλιξη του παιδιού.
7.3. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το ‘La Petite Ecole – Το μικρό σχολείο’ ανοίγει τις πόρτες του καθημερινά στις 7.00 πμ και υποδέχεται τα παιδιά μέχρι τις 9.15πμ όπου παίρνουν πρωινό και ξεκινούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλα μαζί.
Το μεσημέρι η αποχώρηση των παιδιών ξεκινά μετά το μεσημεριανό τους γεύμα στις 14.00 μμ και ολοκληρώνεται μέχρι τις 17.00 μμ.
*Η παραλαβή των παιδιών γίνεται από τους γονείς τους ή τους κηδεμόνες τους ή από ενήλικο πρόσωπο , που έχει εξουσιοδοτηθεί εγγράφως.
**Οποιαδήποτε προσαρμογή στις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση.
7.4. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Τα τμήματα του παιδικού σταθμού χωρίζονται ηλικιακά μεταξύ τους σε μεταβρεφικό: για παιδιά 2,5 ετών, προπρονηπιακό 1: για παιδιά 3 ετών και προπρονηπιακό 2 για παιδιά 3,5 ετών. Σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού περιβάλλοντος μάθησης όπου τα παιδιά:
- Γνωρίζουν τον εαυτό τους & τους άλλους
- Επικοινωνούν πολύπλευρα, με ενήλικες & συνομήλικους & αλληλεπιδρούν
- Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες
- Πειραματίζονται & Συμμετέχουν ενεργητικά σε ποικίλες δραστηριότητες
- Αλληλεπιδρούν & Εμπλέκονται σε πλήθος βιωματικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων
- Ικανοποιούν την εξερευνητική τους διάθεση
- Βιώνουν προκλήσεις & επιτυχίες
- Εγγραφές Παιδιών (2,5 – 3,5 ετών)
Στον παιδικό σταθμό εγγράφονται παιδιά που έχουν συμπληρώσει τα 2 τους έτη και στα 4 τους έτη μπορούν να εγγραφούν στο προνηπιακό τμήμα του Νηπιαγωγείου μας. Η προσκόμιση των δικαιολογητικών για εγγραφή γίνεται τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο του προηγούμενου σχολικού έτους. Προσκόμιση δικαιολογητικών γίνεται και μετά την ημερομηνία αυτή, αν δεν έχει συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός παιδιών( 10) κατά τμήμα. Ειδικότερα οι εγγραφές γίνονται ύστερα από αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών και σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται με ανακοινώσεις του σχολείου και που σχετίζονται με τα νόμιμα δικαιολογητικά και τις οικονομικές υποχρεώσεις των γονέων (δίδακτρα, μεταφορά μαθητών, νόμιμα τέλη κ.λ.π.).
8.1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Α) Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του παιδιού στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης.
Β) Επίδειξη του βιβλιαρίου ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια. ( Φωτοτυπία βιβλιαρίου υγείας)
Γ)) Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.
Δ) Αίτηση εγγραφής του γονέα/ κηδεμόνα.
Ε) Ατομική κάρτα υγείας ή βεβαίωση παρακολούθησης από τον παιδίατρο.
8.2. HΛΙΚΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ
Η φοίτηση στον παιδικό σταθμό δεν είναι υποχρεωτική, βοηθά όμως, τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες και να αναπτυχθούν κοινωνικοσυναισθηματικά, ώστε να έχουν μια ομαλή προσαρμογή στο Νηπιαγωγείο.
Στο Νηπιαγωγείο φοιτούν δυο ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν τεσσάρων (4) ετών ηλικία και η δεύτερη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία τις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών. Η φοίτηση των προνηπίων και των νηπίων είναι υποχρεωτική. Κάθε εγγραφή προνηπίου και νηπίου που δεν έχει τη νόμιμη ηλικία στο νηπιαγωγείο μας θεωρείται άκυρη.
8.3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Μετά την εγγραφή του παιδιού στον παιδικό σταθμό , ενημερώνεστε για το καλοκαιρινό πρόγραμμα προσαρμογής των παιδιών. Επιλέγετε μια δράση που θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα το παιδί σας και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, κλείνουμε το ραντεβού της προσαρμογής, η οποία διαρκεί 9.00π.μ- 12.00μ.μ. Χωρίς την παρουσία γονέα. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
- Προσέλευση – Αποχώρηση παιδιών
Η μεταφορά των παιδιών από την κατοικία τους στο Σχολείο μας, και αντίστροφα, γίνεται είτε με σχολικό λεωφορείο που πληρεί όλους τους όρους ασφαλείας, είτε με ευθύνη των γονέων. Αν χρειαστεί να παραλάβετε το παιδί σας από τον παιδικό σταθμό πριν από την καθορισμένη ώρα αναχώρησης, θα πρέπει να έχετε προηγουμένως ενημερώσει το σχολείο σχετικά. Όπως και στην περίπτωση που, για έκτακτο λόγο, επισκεφθείτε το σχολείο μας τις ώρες λειτουργίας του. Για την σωστή λειτουργία του προγράμματος μας το πρωί τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται έως τις 9.15’. Τα παιδιά μπορεί να τα παραλαμβάνει από το σχολείο ή το σπίτι μόνο άτομο που μας έχετε υποδείξει, σε περίπτωση αλλαγής αυτού του προσώπου θα πρέπει οπωσδήποτε να μας έχετε ειδοποιήσει και το οποίο παρακαλούμε να μην εναλλάσσεται συχνά.
** Τα παιδιά κατά την προσέλευση τους στον παιδικό σταθμό θα θερμομετρούνται με θερμόμετρο μετώπου προκειμένου να αποφεύγεται η εκδήλωση ιώσεων στον χώρο του παιδικού. Καλό θα ήταν τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι για ένα 24ωρο απύρετα. Αν τα παιδιά σηκώσουν πυρετό στον παιδικό, ενημερώνεστε και πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι θέματα υγείας που αφορούν το καλό όλων των παιδιών.
9.1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του σχολικού λεωφορείου είτε μόνο με το πρωινό δρομολόγιο είτε μόνο με το μεσημεριανό δρομολόγιο.
Το σχολικό λεωφορείο παίρνει τους μαθητές από τα σπίτια τους, έπειτα από κλήση που κάνει η συνοδός στους γονείς και πρέπει να περιμένουν στο πεζοδρόμιο για την παράδοση και παραλαβή των παιδιών. Στη μετακίνηση των μαθητών τα λεωφορεία διαθέτουν απαραίτητα και συνοδό. Για λόγους ασφαλείας και χρόνου παραμονής μέσα στο σχολικό λεωφορείο τα παιδιά θα παραλαμβάνονται και θα παραδίδονται από την συνοδό στην στάση τους, την προγραμματισμένη ώρα χωρίς καθυστερήσεις. Η σχολική συνοδός απαγορεύεται να κατεβαίνει από το σχολικό λεωφορείο για να χτυπήσει το κουδούνι. Αν δεν υπάρχει κάποιος να περιμένει το παιδί στη στάση του λεωφορείου την ώρα που επιστρέφει , η συνοδός έχει οδηγία να το επιστρέφει στο σχολείο, από όπου θα πρέπει έγκαιρα να το παραλάβουν οι γονείς του. Σε περίπτωση που κάποια μέρα αποφασίσετε να μη χρησιμοποιήσει το παιδί σας το σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει απαραιτήτως να ενημερώσετε έγκαιρα, τόσο τη συνοδό του σχολικού λεωφορείου όσο και την Γραμματεία του σχολείου μας. Σε περίπτωση αλλαγής της καθορισμένης ώρας παραλαβής ή επιστροφής των παιδιών, το σχολείο σας ενημερώνει εγκαίρως.
9.2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Οι γονείς συμπληρώνουν την ειδική φόρμα παραλαβής παιδιού που θα βρείτε στο τέλος του εσωτερικού κανονισμού ώστε να γνωρίζει η εκπαιδευτική μας δομή ποιος παραλαμβάνει τα παιδιά. Η παράδοση και παραλαβή των παιδιών από τους γονείς γίνεται στην είσοδο του σχολείου από το υπεύθυνο πρόσωπο και οι γονείς δεν εισέρχονται στις αίθουσες του σχολείου. για να μη διαταράσσουμε τα υπόλοιπα παιδιά που παραμένουν στον παιδικό σταθμό.
- Σίτιση ( Πρωινό – Δεκατιανό – Μεσημεριανό – Απογευματινό γεύμα)
10.1. ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
Στο νηπιαγωγείο μας κατά τη διάρκεια του βασικού προγράμματος προσφέρεται δεκατιανό τις ώρες μεταξύ 10.00 και 11.30, ξεχωριστά για κάθε τμήμα στο χώρο της τραπεζαρίας. Παρασκευάζεται καθημερινά στην κουζίνα μας από φρέσκα και άριστης ποιότητας υλικά. Το κολατσιό περιλαμβάνει ενδεικτικά μερικά από τα εξής τρόφιμα τα οποία εναλλάσσονται καθημερινά.
- Φρούτα εποχής
- Αγγούρι – ντομάτα
- Τοστ (γαλοπούλα – τυρί)
- Τυροπιτάκια – σπανακοπιτάκια (φτιάχνονται στο σχολείο)
- Χυμός φρούτων
- Τσουρέκι
- Μπισκότα – κουλουράκια
- Κέικ (φτιάχνεται στο σχολείο)
Η ώρα του δεκατιανού είναι μια ιδιαίτερη στιγμή της ημέρας και, για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, η ώρα αυτή είναι Ώρα Αγωγής.
10.2. ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ
Τα παιδιά που παρακολουθούν το διευρυμένο πρόγραμμα γευματίζουν στο σχολείο. Η ώρα του μεσημεριανού γεύματος δεν καλύπτει μόνο βιολογικές ανάγκες αλλά έχει και παιδαγωγική αξία. Κατά τη διάρκεια του, προσφέρονται ευκαιρίες στα παιδιά να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται, να αναπτύξουν την αυτονομία τους, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και να κατακτήσουν διάφορες δεξιότητες καθώς συμμετέχουν ενεργητικά σε όλη τη διαδικασία. Θεωρείται σημαντικό να δίνεται στα νήπια ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να γευματίζουν, ήρεμα, αργά και χωρίς θόρυβο.
Τα γεύματα παρασκευάζονται από άριστης ποιότητας και φρέσκα υλικά, καθημερινά, μέσα στο χώρο του Νηπιαγωγείου, βασισμένα σ’ ένα πλήρες, υγιεινό και μεσογειακό διαιτολόγιο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Υπάρχει ενημέρωση των γονέων για το καθημερινό μενού κάθε μήνα. Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποιο συγκεκριμένο φαγώσιμο ή άλλου λόγου υγείας του παιδιού, οι γονείς παρακαλούνται να ενημερώνουν το Νηπιαγωγείο εγκαίρως.
Η σίτιση των παιδιών δεν περιλαμβάνεται στα ετήσια δίδακτρα του Νηπιαγωγείου.
- Φοίτηση – Παρακολούθηση / Απουσίες παιδιών
Η ανελλιπής φοίτηση του παιδιού στο Νηπιαγωγείο αποτελεί βασική προϋπόθεση, τόσο για την ομαλή προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου.
Αν το παιδί σας απουσιάσει στο το Νηπιαγωγείο μια (1) ή δύο (2) μέρες, δε χρειάζεται να δικαιολογήσετε την απουσία του. Αν όμως απουσιάσει από το Νηπιαγωγείο τρεις (3) ημέρες και πάνω, επειδή ήταν άρρωστο ή για οποιονδήποτε λόγο, την πρώτη μέρα που θα επιστρέψει στο Νηπιαγωγείο θα πρέπει:
- Αν το παιδί ήταν άρρωστο , να έχει μαζί του υποχρεωτικά ιατρική βεβαίωση, στην οποία να αναφέρεται επακριβώς το είδος της ασθένειας που είχε και να τονίζεται σαφώς η δυνατότητα του να επανέλθει στο Νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας του.
- Αν το παιδί δεν ήταν άρρωστο, να έχει μαζί του υποχρεωτικά βεβαίωση των γονέων, στην όποια να αναφέρεται ο λόγος της απουσίας του.
Η συνοδός έχει εντολή να μην επιβιβάζει στο σχολικό λεωφορείο παιδί που έχει απουσιάσει από το Νηπιαγωγείο τρεις μέρες και πάνω, και που δεν έχει μαζί του ιατρική βεβαίωση ή βεβαίωση των γονέων του, η οποία να δικαιολογεί τις ημέρες της απουσίας του. Αν το παιδί σας υποβάλλεται σε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή έχει ευαισθησία σε ορισμένα φάρμακα, τροφές, κ.α., παρακαλούμε να ενημερώσετε για το θέμα αυτό τη νηπιαγωγό του.
Στην περίπτωση που, κατά τη διάρκεια του ωραρίου του Νηπιαγωγείου, το παιδί σας ασθενήσει, το προσωπικό του Νηπιαγωγείου με την πολύχρονη πείρα, θα το εξετάσουν, θα το φροντίσουν και άμεσα θα σας ενημερώσουν για την πορεία της κατάστασης του. Αν πρέπει να δοθεί κάποιο φάρμακο στο παιδί σας (αντιβιοτικό, αντιπυρετικό ή άλλο), και το γνωρίζετε από την προηγούμενη ημέρα, παρακαλούμε το φάρμακο να το τοποθετήσετε σε σακουλάκι καλά κλεισμένο και να συνοδεύεται με γραπτή οδηγία για τον τρόπο λήψης του από το παιδί. Απαγορεύεται να δίνονται οι οδηγίες λήψης του φαρμάκου προφορικά.
- Συνεργασία σχολείου – οικογένειας
Η σχολική επιτυχία η αποτυχία αποτελεί προϊόν αλληλεπίδρασης των οικογενειακών αναπαραστάσεων και της σχολικής ζωής σε μια δεδομένη στιγμή, γίνεται φανερό πόσο άρρηκτα στενή είναι η σχέση της οικογένειας και του σχολείου. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι τα πρώτα βήματα του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι η απαρχή για τη μετέπειτα ζωή του, θεωρούμε απαραίτητη την συνεργασία των γονέων καθ’ όλη την διάρκεια φοίτησης του παιδιού, πάντοτε με άξονα την από κοινού παιδαγωγική φιλοσοφία. Το σχολείο προσαρμόζεται στις ανάγκες των γονιών στο τομέα της επικοινωνίας και προσφέρει τη δυνατότητα συχνών επαφών μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων. Εξασφαλίζεται έτσι η σωστή συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και την παιδαγωγό για την ομαλή εκπαιδευτική και ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού. Θα πρέπει να ανταποκρίνεστε στις προσκλήσεις του Νηπιαγωγείου και να συμμετέχετε στις συναντήσεις γονέων και νηπιαγωγών που οργανώνονται (ανά μήνα περίπου) και οποίες θα σας γνωστοποιούνται έγκαιρα, με σχετικά ενημερωτικά σημειώματα. Η επικοινωνία σας με τη νηπιαγωγό του παιδιού σας είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενημερώνεστε για την πρόοδο του.
Εκτός από τις απογευματινές συγκεντρώσεις για τις οποίες θα ενημερώνεστε με τις σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρόνιας, υπάρχει και η δυνατότητα να έχετε επικοινωνία σε καθημερινό χρόνο με τις υπεύθυνες παιδαγωγούς κάθε τμήματος μέσω των ατομικών φακέλων ενημέρωσης. Οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει που να αφορά στο παιδί σας οι νηπιαγωγοί θα σας ενημερώσουν άμεσα.
- Οικονομικές Υποχρεώσεις γονέων – Δίδακτρα
Τα δίδακτρα καθορίζονται από τον κανονισμό αυτό, είναι ετήσια και υποχρεωτικά για όλα τα παιδιά που φοιτούν σε κάθε τμήμα χωριστά. Το ποσό των διδάκτρων για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται και δημοσιοποιείται από το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του , πριν τις εγγραφές του σχολικού έτους που θα φοιτήσουν τα παιδιά. Στα καθορισμένα δίδακτρα δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και τα τροφεία, ούτε η επιπρόσθετη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Η πληρωμή των διδάκτρων γίνεται ως εξής:
- με μηνιαία καταβολή ή
- με την πληρωμή σε 2ή 3 δόσεις
Οι υπόχρεοι στην καταβολή διδάκτρων γονείς-κηδεμόνες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:
- Τα δίδακτρα είναι ετήσια. Η πληρωμή αυτών μπορεί να είναι και μηνιαία.
- Το ποσό που καταβλήθηκε για την εγγραφή ή επανεγγραφή ενός μαθητή δεν επιστρέφεται, αν ο μαθητής δεν φοιτήσει τελικά στο Σχολείο αν οι γονείς αλλάξουν γνώμη.
- Σε περίπτωση που ένας μαθητής αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ο γονέας κηδεμόνας του έχει την υποχρέωση να καταβάλει τα δίδακτρα για τους μήνες που φοίτησε το παιδί.
- Στα δίδακτρα μπορεί να συμφωνηθεί μείωση όταν πρόκειται για 2 ή περισσότερα αδέλφια.
- Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους δεν γίνεται αύξηση ή μείωση των διδάκτρων.
- Οι γονείς οφείλουν να καταβάλουν τα δίδακτρα στις καθορισμένες από το σχολείο προθεσμίες (1-5 πρώτες μέρες του μήνα) τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός αυτός, βοηθώντας έτσι στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
- Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου τα δίδακτρα καταβάλλονται κανονικά, εφόσον τα παιδιά συνεχίζουν την εκπαίδευση τους με τηλεμαθήματα. Αφαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης,
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Με την υπ’ αριθμ. 91648/Δ5/06 (ΦΕΚ – 1444 Β/2-10-2006) Κ.Υ.Α. ορίζεται : «Το προβλεπόμενο στο άρθρο 46 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α) παράβολο για τη φοίτηση των μαθητών στα ιδιωτικά και ξένα σχολεία, το οποίο καταβάλλεται επιπλέον των διδάκτρων».
13.1. ΟΡΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Είναι δυνατή η μετεγγραφή μαθητή από ιδιωτικό σχολείο σε Δημόσιο ή σε άλλο ιδιωτικό, εφ’ όσον ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία μετεγγραφών.
Όταν τα παιδιά εγγραφούν για φοίτηση στο σχολειό μας οι γονείς καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ένα ποσό προκαταβολής διδάκτρων. Αν οι γονείς αλλάξουν γνώμη, το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται.
Δεν επιτρέπεται εγγραφή μαθητών περισσότερων από εκείνους που ορίζεται στην έκθεση καταλληλότητας και την νομοθεσία κατά τμήμα.
- Χρήση Εικόνων και Βίντεο από Σχολικές δράσεις – εκδηλώσεις
Οι γονείς με την εγγραφή του μαθητή ή με την Συμπλήρωση της Δήλωσης Συνέχισης Σπουδών, καλούνται να υπογράψουν Δήλωση Συναίνεσης για χρήση και προβολή υλικού από τη σχολική ζωή και έργα του παιδιού τους (σε έντυπη , ηχητική, οπτική ή video μορφή) να μπορούν να προβάλλονται σε διαφημιστικό ή άλλο υλικό προβολής του Σχολείου (ψηφιακό ή αναλογικό έντυπο ή ηλεκτρονικό). Ομοίως καλούνται να υπογράψουν Δήλωση Συναίνεσης ώστε φωτογραφίες από τη σχολική ζωή και έργα του παιδιού τους (σε έντυπη , ηχητική, οπτική ή video μορφή ) να μπορούν να υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για εκπαιδευτικούς, επιμορφωτικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς, για ενέργειες του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή σχετιζόμενες με αυτόν ενέργειες. Η Δήλωση Συναίνεσης είναι προαιρετική και οι γονείς δικαιούνται να αρνηθούν.
14.1. ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
- Προσωπικά στοιχεία μαθητών/ τριών (ονοματεπώνυμο) δεν θα εμφανίζονται σε φωτογραφίες .
- Προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνα) δεν θα αποκαλύπτονται .
- Το Σχολείο δεν έχει δικαίωμα πώλησης τέτοιου υλικού σε τρίτο.
- Η διάρκεια της συναίνεσης ξεπερνάει τη διάρκεια φοίτησης του μαθητή/ τριας που απεικονίζεται.
Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πάντα καλυμμένα σε δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.