Αν και μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο και να μην ξέρετε πώς να το χειριστείτε, το άγχος αποχωρισμού είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης σχέσης ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς ,το οποίο όμως με κατανόηση, υπομονή και στρατηγικές αντιμετώπισης, μπορείτε να το μειώσετε και να το εξαφανίσετε .
Μην αποφεύγετε τον αποχωρισμό…
Σταδιακά θα πρέπει να αποχωρίζεστε το παιδί σας για μικρά χρονικά διαστήματα για να συνηθίζει έστω και τη μικρή σας απουσία. Είναι μέρος της ζωής για τα παιδιά να μάθουν να δέχονται τη μη διαρκή παρουσία των γονέων και ας αντιδρούν . Ως εκ τούτου, δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθείτε να αποφύγετε ή να αναβάλλετε τον «πόνο του αποχωρισμού». Βεβαιωθείτε όμως ότι το παιδί σας έχει την ίδια ποιότητα φροντίδας όταν δεν είστε εκεί.
Μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι όταν το αποχωρίζεστε…
Πριν φύγετε πείτε του που πάτε , τι θα κάνετε και πότε θα επιστρέψετε. Με ήρεμο τρόπο και γλυκό , χωρίς μελοδραματισμούς και υπερβολές, αποχαιρετήστε το . Μην φύγετε ποτέ κρυφά ,το μόνο που θα καταφέρετε είναι το παιδί να αισθανθεί ανασφάλεια . Σε μια παρόμοια περίπτωση που η μαμά έφυγε στα κρυφά, το παιδί έκλαιγε από την ώρα που αντιλήφθηκε ότι λείπει μέχρι τη στιγμή που γύρισε λέγοντας : «η μαμά χάθηκε».
Γεια σου μωρό μου , σε αγαπώ…
Εφαρμόστε ένα τελετουργικό «αντίο» δίνοντας στο παιδί ένα φιλί , μια αγκαλιά , ένα σ΄ αγαπώ κάθε φορά που φεύγετε μακριά του. Αυτή η τελετουργία θα το καθησυχάζει και εσάς θα σας κάνει ολοένα λιγότερο επιρρεπή στον αποχωρισμό.
Με ένα αντίο και ένα φιλί χτίστε ουσιαστικά την αίσθηση ασφάλειας, χωρίς να είναι πια απαραίτητη η διαρκής παρουσία σας. Διώξτε τις ενοχές και τις τύψεις και πείστε τον εαυτό σας ότι όσο σπαραχτικός κι αν είναι ο αποχωρισμός , το κάνουν σταδιακά πιο ανεξάρτητο!